Marketenstertreffen
Schutterij Sint Willibrordus Obbicht organiseert het 33e Marketentstertreffen op 16 november 2025
Na 375 jaar waren er op zondag 19 juni 2011 voor het eerst marketentsters te zien bij Schutterij Sint Willibrordus Obbicht. Destijds werd gestart met 4 marketentsters maar door de jaren heen werd de groep gewijzigd en uitgebreid. Op dit moment telt onze marketentstergroep 6 geüniformeerde leden, te weten Jacqueline van der Velde, Chantal Heynis, Lyara Heynis, Quincy Geraedts, Dylayla Lourens en Yvonne Dukers.
Op 3 november 2024 werd het 32e Marketentstertreffen georganiseerd door de marketentsters van Sint Anna Merum. Daar werd, op het einde van de dag, de organisatie voor het treffen van 2025, officieel overgedragen aan de marketentsters van Schutterij Sint Willibrordus Obbicht door middel van het overhandigen van het marketentstervaatje.
Naar verwachting zullen er zo’n 120 marketentsters uit Nederlands- en Belgisch Limburg gaan deelnemen aan het Marketentstertreffen.
De dag zal starten in de Harmoniezaal, Koestraat 8 in Obbicht. Er zal, in optocht, vertrokken worden naar de Sint Willibrorduskerk waar om 11:00 uur, traditiegetrouw, een Heilige mis zal plaatsvinden, opgedragen door Pastoor F. Houwman. Iedereen is van harte welkom om deze viering bij te wonen. Tijdens deze mis zal er een extra collecte gehouden worden voor het goede doel, te weten Hospice Bronnerhof in Born.
Na de Heilige mis volgt een korte rondgang door Obbicht. De schutterij zal de marketentsters uiteindelijk weer naar de Harmoniezaal begeleiden.
Daar wordt de marketentsters een feestelijk programma aangeboden met een lunch en diverse artiesten. De mannen wordt een separaat programma aangeboden in het Auwt Sjöttelokaal aan de Bornerweg.
Aan het einde van de dag zal bekend worden gemaakt wie in 2026 het Marketentstertreffen mag organiseren, dit zal gebeuren door overhandiging van het marketentstervaatje.
Voor degene die graag wil weten wat de functie marketentster inhoudt volgt hier extra informatie.
De Marketenster (ook: marketenzer, zoetelaar of zoetelaarster) was een vrouw die een leger volgde en gerechtigd was aan de soldaten waren te verkopen zoals drank, voedsel en kleine benodigdheden voor het dagelijks leven. Drank verkochten marketentsters uit het typische marketentstervaatje dat ze op de heup droegen. In veel gevallen was de marketentster getrouwd met een militair beneden de rang van onderofficier. In kampen en kazernes dreven ze vaak een soort café. Het leger kende toentertijd nog geen eigen kantinedienst. In de permanente kazernes van de staande legers van de latere negentiende eeuw dreven de marketentsters de soldatenkantine en verrichtten soms ook werkzaamheden als het wassen en onderhouden van de kleding van de soldaten.
In de negentiende eeuw werd in het Nederlandse leger de functie van marketentster aan strikte regels gebonden. Zo werd onder andere bepaald dat de marketentster getrouwd moest zijn met een lid van het onderdeel. Ook werd vastgelegd wat zij mocht verkopen en tegen welke prijs. Naast een uniform dat een sterke gelijkenis vertoonde met dat van haar eenheid, kreeg de marketentster ook een penning waarop haar naam en het legeronderdeel was vermeld. Het Nederlandse leger kende nog tot in de twintigste eeuw marketentsters. Daarna werd hun functie overgenomen door de kantinedienst. De Koninklijke Landmacht maakt bij ceremoniële gelegenheden nog gebruik van marketentsters.
Sinds 1973 hebben de Nederlands-Limburgse en Gelderse schutterijen weer officiële marketentsters in uniform, die ook aan wedstrijden deelnemen.
Bron Wikipedia/Marketentster
Foto’s: Stream-lined,Glenn Geraedts